A HIV-fertőzés nem halálos ítélet! – 2021. december 1. az AIDS Világnapja

2021. december 1. az AIDS Világnapja
Fotó: Shutterstock

Ezen a napon világszerte felhívják a lakosság figyelmét a HIV/AIDS-re és a még mindig ezzel együtt járó stigmatizációra. Továbbá ezen a napon felhívják a lakosság figyelmét a HIV szűrés és kezelés fontosságára. Az utóbbi évek gyakorlata megmutatta, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel már nem halálos ítélet a HIV-fertőzés.

Milyen gyakori a HIV-fertőzés?

A fertőzöttség gyakorisága különbözik az egyes országokban. Becslések szerint, világszerte 38 millió ember él HIV-vel és. A gyakoriságot mutató számok is eltérőek, becslések szerint világszerte körülbelül 36 millió ember hunyt el ebben a betegségben. Magyarországon (2021 II. negyedévet beleértve), eddig 4344 embert szűrtek ki. Eddig 433 HIV-fertőzött hunyt el itthon. Magyarországon még nem annyira elterjedt a HIV-fertőzés, mint más országokban. Ebből a szempontból Magyarország hasonlít a környező országokra.

Mi okozza ezt a betegséget?

A HIV fertőzést a Human Immunodeficiency Virus (humán immundeficiencia-vírus) okozza. Ebből két verzió van, a HIV-1 és a HIV-2. A legelterjedtebb a HIV-1. A HIV-2 főleg csak nyugat-Afrikában és Portugáliában van jelen. A HIV egy úgynevezett retrovírus, amely többek közt az immunrendszer fontos sejttípusát (a T-lymfocitákat, azon belül meg a CD4-sejteket) képes megfertőzni.

A HIV-fertőzöttséget vérből állapítják meg, indirekt módon gyorsteszttel vagy laboratóriumban. Ebben az esetben az immunrendszer által termelt HIV-specifikus antitesteket mutatják ki a vérben. HIV-specifikus PCR teszttel pedig a vírus örökítő anyagának a jelenlétét lehet kimutatni.

Hogy lehet elkapni a HIV-fertőzést?

A HIV-et nem lehet elkapni egy kézfogással, vagy egy csókkal. Röviden háromféleképp lehet megfertőzőni HIV-vel: szexuális úton, fertőzött vér által, vagy terhes anyától újszülöttre. Szexuális úton a nemi váladékok (ondó, hüvelyváladék) közvetítésével terjed. Ez esetben az egyik leghatékonyabb megelőzés a biztonságos szex gumióvszer használatával.

Abban az esetben, amikor a HIV-fertőzött stabil antiretrovirális gyógyszeres kezelésben részesül, akkor a kimutatható vírusok száma a vérben (és az egyéb testi váladékokban) méréshatár alatt van. Ez azt jelenti, hogy ekkor a fertőzés esélye rendkívül kicsi.

Régen, amikor még nem minden donor vérét ellenőrizték, előfordult, hogy a transzfúzióra szoruló betegek vérátömlesztéssel fertőződtek meg. Romániában pedig a gyermekotthonokban élő gyermekek úgy kapták el anno a HIV-et, hogy oltáskor ugyanazt a tűt használták több gyerek oltásához. A véren keresztüli fertőzés jelenleg főleg az intravénás droghasználóknál jelent reális kockázatot, ha többen ugyanazt a fecskendőt használják.

Egy HIV-fertőzött várandós nő főleg szülésnél és/vagy szoptatásnál képes átadni a fertőzést a csecsemőnek. Ez a kockázat erőteljesen lecsökken, ha időben kiszűrik és gyógyszerrel kezelik a kismamát. Egy HIV-vel élő kismama (akinek a vérében a vírus méréshatár alatti), természetes úton szülhet.

Ez nem a melegek betegsége?

Nem. A HIV vírusnak egy célja van: az örökítő anyagát megsokszorozni. Ehhez keres megfelelő gazdatestet. Az emberek nagy részének teste erre pont megfelelő, mivel rendelkeznek két speciális fehérjével a sejt felületén: a CD4 és a CCR5 névre keresztelt fehérjékkel. Ez a két fehérje az immunrendszer sejtjeinek felszínén található meg.

Melyek a betegség jellemző tünetei? – Mi a különbség a HIV-fertőzés és az AIDS között?

A friss HIV-fertőzésnek gyakran influenzaszerű tünetei vannak, mint például rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás. Ezek a tünetek maguktól megszűnnek. Ekkor kezdődik a tünetmentes időszak, ami 3-7 évig is eltarthat. A tünetmentes időszak után következik a tünetes időszak, amikor már felbukkanhatnak az opportunista fertőzések. Az opportunista fertőzések, olyan fertőzések, betegségek, amiket egy nem károsodott immunrendszer gond nélkül legyőz.

AIDS stádiumról beszélünk, ha 5 – 10 évvel a nem kezelt HIV-fertőzés után az immunrendszer már nem tud védekezni.. Az AIDS mozaikszó jelentése: Acquired Immunedeficiency Syndrome, ami magyarul szerzett immunhiányos szindrómát jelent. Az AIDS stádium akkor lép fel, amikor az immunrendszer annyira károsodott, hogy már nem tudja ellátni a feladatát, és a CD4 sejtek száma 200 sejt/mikroliter alá esik vissza.

Sajnos Magyarországon még mindig sok olyan ember van, akinél csak ekkor derül ki, a HIV-fertőzés (és az immunrendszer károsodása). Normál esetben a CD4 sejtek száma a vérben 500 és 1500 közötti tartományba mozog.

Az AIDS stádium a vég? – Gyógyítható-e a HIV/AIDS?

Mivel Magyarországon gyakran későn diagnosztizálják a HIV-fertőzést, sajnos minden évben van olyan HIV-vel élő ember, aki már nem tud felépülni az AIDS-ből. De szerencsére bőven van ellenpélda is. Ők azok, akik fel tudnak épülni az AIDS stádiumból, és akiknek az immunrendszere visszanyerheti a régi működését.

A HIV-fertőzés nem gyógyítható, viszont jól kezelhető és szinten tartható. Az elmúlt évtizedek alatt több hatékony gyógyszer, gyógyszercsoport került kifejlesztésre. Ezek a gyógyszerek más-más módon gátolják a HIV szaporodását. Az HIV-vel élők túlnyomó többségének vérben a vírusszint méréshatár alatti, tehát nem kimutatható.

Ergo: Egy HIV-vel élő másokat nem tud megfertőzni, teljes életet élhet, és nem veszélyes a környezetére.

Az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően a AIDS-szel kapcsolatos halálozások száma világszerte 64%-kal csökkent – a 2004-es csúcshoz képest.

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!