Rukobia

Engedélyezte az EU a Fostemsavir hatóanyagot. – A HIV-gyógyszer kereskedelmi neve Rukobia® lett.

2020. december 11-én engedélyezte az EU a Fostemsavir hatóanyagot az EU tagországaiban. A gyártó (ViiV Healthcare) kereskedelmi forgalomba Rukobia® néven hozza.

A Fostemsavir egy ún. „gp120-attachment-inhibitor“ (kapcsolódásgátló), mely a HIV saját gp120 molekuláján keresztül akadályozza meg a célsejthez való kapcsolódását.

Az engedélyezés a 371 fő részvételével készült BRIGHTE-tanulmány eredményein nyugszik, akik közül 99 fő kapott (nem vaktesztben) Fostemsavir-t. Valamennyi részvevő számos rezisztens mutációval rendelkezett, és mégis kb. a felénél a kísérletben résztvevőknek 96 hét után is méréshatár alatt maradt a vírusszáma / vírusterhelése.

A Rukobia® tabletták 600 mg Fostemsavir-t tartalmaznak, és az étkezéstől függetlenül naponta 2x kell bevenni. – A leggyakrabban megfigyelt mellékhatás (5% fölötti résztvevőnél) émelygés volt.

Azoknak a HIV-vel élőknek, akiknek a vírusa más gyógyszerekkel szemben már rezisztenciák sokaságát mutatja fel, Rukobia® egy fontos opciót jelenthet a HIV-terápiában, lehetőség szerint az Ibalizumab hatóanyaggal (kereskedelmi neve: Trogarzo®) kombinálva – egy további nem régen engedélyezett gyógyszer a multirezisztens HI-vírusok terápiás kezelésére.

Forrás:

http://www.projektinfo.de/download.html

29. évfolyam – 2. szám – 2021. március / április

 

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!