Injekciós kezelések

Injekciós kezelések a jövő?

Megkapták az EU-s engedélyt az ún. „depo-injekciók

2020. december 21-én megkapta az első – nem orális (szájon át) történő – HIV-terápiának az alternatívája az EU-s engedélyt:

A gyártó (ViiV Healthcare) mindkét hatóanyaga

  • Cabotegravir (az injekció kereskedelmi neve: Vocabria®) és a

  • Rilpivirin (az injekció kereskedelmi neve: Rekambys®)

intramuszkuláris (izomba adott) injekció formájában áll rendelkezésre, 1 vagy 2 hónapra szóló dózisban.

A terápia azon páciensek számára alkalmas, akiknek a vírusszáma / vírusterhelése eddig stabilan méréshatár alatt (≤50 kópia/ml ) volt, illetve azokoknál alkalmazható, akiknél nem alakult ki korábban terápiás bukfenc, akik nem lettek rezisztensek a  két nagy NNRTI és INI gyógyszercsoport készítményeire.

A terápia bevezetéséhez mindkét hatóanyag rendelkezésre áll tablettaként is, ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, nincs-e allergiás reakció, továbbá rövid távú áthidalásra, arra az esetre, ha a két hónapos injekciós időintervallum nem lenne betartható.

Egy 4 hetet felölelő tablettaszedési fázis után fennáll a lehetőség, hogy havonta vagy kéthavonta izomba adott injekció formájában kapjon kezelést a páciens.

Az 1 hónapos variáns esetében első alkalommal egy magasabb dózist, 600 mg Cabotegravir-t / 900 mg Rilpivirin-t adnak be a HIV-vel élőnek, azért hogy gyorsan elegendő hatóanyag szintet érjenek el, ezután havonta 400 mg Cabotegravir-t és 600 mg Rilpivirin-t kapnak a páciensek. Mivel a két hatóanyag nem keverhető össze, ezért két különálló fecskendőbe szívják fel az injekciós oldatokat. Az egyiket a jobb, a másikat a bal farpofába kell beadni.

A 2 hónapos beadás esetén egy 4 hetes gyógyszerszedés után elsőre, azaz az első hónapban 600 mg Cabotegravir-t, a második hónapban 900 mg Rilpivirin-t kap a beteg, és ezután kerül 2 havi ritmusban beadásra a két injekció.

Az injekciók tervezett beadási ideje egy időablak alapján történik: Az injekciókat kéthavonta, lehetőség szerint ugyanazon a dátumon kell megkapni a páciensnek, de 7 nappal előbbi, vagy 7 nappal későbbi időpontban is beadható.

Ha hosszabb időtávra lenne szükség, akkor vissza lehet nyúlni a tablettaszedésre. Mindenesetre, ebben az esetben az injekció ismételt felvételekor lehetséges, hogy a fent leírt procedúrát kell újra végigcsinálni.

Amint ez látható, ez a fajta terápia részleteiben ugyancsak igényesnek mondható, tehát rá kell szánni a megfelelő időt a megismerésére. Erre van is elegendő idő, hiszen első alkalommal 2021 májusától áll az EU országok rendelkezésére.

Forrás:

http://www.projektinfo.de/download.html

29. évfolyam – 2. szám – 2021. március / április

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!