HIV vs. diszkrimináció

HIV: A diszkrimináció sok ember életét nehezíti meg

Egy új németországi tanulmány első eredményei

A „positive stimmen 2.0“ (pozitív hangok 2.0) elnevezésű online kérdezéses kutatási projekt a HIV-vel élő emberek diszkriminációjáról aktuális számai / adatai

A kutatás summázata:

Orvosilag és a beteg szempontjából tekintve lehetséges jó életet élni, azonban a társadalmi bánásmód csak kullog ezután.

A HIV-vel élők ma már jól együtt élhetnek a fertőzöttségükkel, de még mindig számos diszkriminatív tapasztalatuk van. Ezt bizonyítják a Instituts für Demokratie und Zivilgesellschaft (Demokrácia és Civiltársadalom Intézet)  és a Deutsche Aidshilfe (Német AIDS-Segély) közös kutatási projektjének első számai / adatai.

A „pozitív hangok 2.0” ez év júniusától októberéig zajló online kérdezéses kutatásban 935 HIV-vel élő ember vett részt.

Ennek a számnak több mint fele él meg diszkriminációt

A HIV-vel élő emberek ma már ugyanúgy élhetnek, szerethetnek és dolgozhatnak, mint mások. Ma már sokkal többet nyomnak a latban a szociális következmények, mint a HIV-fertőzés egészségügyi következményei. A tanulmányunk résztvevőinek nagy része számol be a hétköznapokban átélt előítéletekről és diszkriminációról. A társadalmi fejlődés sokkal lassabban megy végbe, mint a gyógyításé – mondja Matthias Kuske a Német AIDS-Segély projekt koordinátora.

Ma a HIV-vel élőknek – ha időben diagnosztizálják a fertőzöttségüket – a cART terápia mellett csaknem ugyanolyanok az életkilátásai, mint azoknak, akik nem HIV-fertőzöttek. Ma már a kezelés alatt a HI-vírus nem adható át. Ennek megfelelően a kérdezettek 90%-a mondta azt, hogy jól együtt tudnak élni a HIV-fertőzöttségükkel. Egészségügyi értelemben csak 24 %-uk érzi magát korlátozottnak, mégis 52% számol be arról, hogy a HIV-vel szembeni előítéletek miatt hátrányt szenved.

Sokan inkább nem beszélnek a fertőzöttségükről

Az élet összes területén azonban még messze van az elutasítás és diszkrimináció vége. A megkérdezettek majd ¾-e ezért inkább nem vall színt a fertőzöttségéről, vagy csak nagyon ritkán nyílnak meg mások előtt (pl. a munkahelyükön).

Mert ugyebár gyakran pont ott, ahol kiderül a HIV-fertőzöttség, kerül sor diszkriminációra: Több, mint a fele (56%) a megkérdezetteknek adta azt a választ, hogy az elmúlt évben legalább egy kirekesztő / megkülönböztető tapasztalata volt az egészségügyben, pl. egy egészségügyi szolgáltatás megtagadása, a betegakta – egy harmadik fél számára egyértelmű – megjelölése, vagy épp az orvosi titoktartás elleni vétség. A kutatásban résztvevők 60%-a adta azt a választ, hogy a HIV-vel élőket a médiákban médiumokban lekicsinylően mutatták be.

A stigmatizáció további felvilágosító munkát igényel

„A kutatómunkánk egyértelműen megmutatta, hogy a társadalmunkban a HIV még mindig megbélyegzéssel van összekötve. Ezért a lakosság körében a HIV-terápia pozitív hatásaival kapcsolatos további felvilágosításra, ezentúl pedig a médiumokban, a HIV-vel való együttélés történeteinek előítéletmentes elmesélésére, illetve terjesztésére van szükség.” – hangsúlyozta Dr. Janine Dieckmann a Demokrácia és Civiltársadalom Intézet projektvezetője.

A „pozitív hangok 2.0” online kérdezéses participatív kutatás egy kooperációs projekt része, melyet a Német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium támogat. A projekt második része egy – nemzetközileg lebonyolított – interjúsorozat németországi új kiadásából áll, amelyben HIV-vel élők készítenek más, szintén HIV-vel élőkkel interjút.

Összességében a Peer-to-Peer-kérdezéses kutatási projekt azt vizsgálja, hogy hogyan élnek ma együtt a HIV-pozitív emberek a fertőzöttségükkel, és hogy milyen tapasztalataik vannak az előítéletekkel és a diszkriminációval.

A kutatás összes eredményét 2021 nyarának elején hozták nyilvánosságra: www.positive-stimmen.de www.idz-jena.de/forschung/positive-stimmen-20 A Demokrácia és Civiltársadalom Intézet fő kutatási- és munkaterületei a diszkrimináció, a társadalmi sokszínűség és a szélsőjobb radikalizmusa.  Az Amadeu Antonio Alapítvány által szponzorált egyetemeken kívüli kutatóintézet – 2020 júniusa óta – a Németország szerte működő Társadalmi Összetartozás Kutatóintézetének az állomáshelye. A Német AIDS-Segély (Deutsche Aidshilfe) egy ernyőszervezet, mely mintegy 120 szervezetet és intézményt ölel fel. HIV-prevencióval és a HIV-vel élők érdekeinek képviseletével foglalkozik. (A Demokrácia és Civiltársadalom Intézet és a Német AIDS-Segély közös sajtónyilatkozata.) Forrás: http://www.projektinfo.de/download.html 29. évfolyam – 2. szám – 2021. január / február

1:  cART terápia = kombinált antiretrovirális gyógyszerkezelés

2: participatív kutatás = az érintettek bevonásával készülő kutatás, akik aktívan részt vesznek a kutatásban, érintetteket kérdeznek, érintettek válaszolnak, majd együttesen részt vesznek a kiértékelés folyamatában is

3:  Peer-to-Peer-kérdezéses = érintett riporterek kérdeznek ugyancsak érintett riportalanyokat

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!