Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

HIV 2016: 8 AIDS-es áldozat június végéig, egyre több a nő és nem csökken az új HIV- fertőzöttek száma.

  • Tavaly 11-en haltak meg AIDS-ben Magyarországon, idén június végéig már 8-an

  • Évente 2-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak hazánkban; 2016-ban eddig több mint 100 esetet regisztráltak az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban

  • Már a hazai drogfogyasztók és a férfi/női szexmunkások körében is vannak HIV-fertőzöttek

  • A szexuálisan aktív felnőtteknek rendszeresen ajánlott a szűrővizsgálat

Bár az időben diagnosztizált és kezelt HIV-fertőzötteknél megelőzhető a betegség AIDS-stádiumának kialakulása, 2016 első hat hónapjában mégis csaknem annyian haltak meg AIDS-ben Magyarországon, mint tavaly egész évben. Míg 2015-ben 11 áldozatot követelt a kór, idén június végéig már 8-an vesztették életüket. A magas idei halálozási arány kapcsán a szakemberek ismét a HIV- fertőzés korai felismerésének fontosságára, a szexuálisan aktív felnőttek rendszeres HIV-szűrésére hívják fel a figyelmet.

Az ESZSZK-ban infektológus szakemberek bevonásával megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: idén a HIV új rizikócsoportokban is megjelent: droghasználók körében, illetve férfi és női szexmunkások közül is jelentettek eseteket. Az új fertőzöttek között az elmúlt öt évben megháromszorozódott a nők száma.

Láthatóan megnövekedett 2016-ban az AIDS-es áldozatok száma Magyarországon: míg az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint 2015-ben egy év alatt 11 beteg vesztette életét, idén június végéig már 8 áldozatot szedett az immunhiányos tünetegyüttes.

A szakemberek évenkénti szűrést ajánlanak

A magas halálozási arány miatt a betegséggel foglalkozó infektológus szakemberek a HIV-fertőzés korai felismerésének fontosságára, illetve ehhez kapcsolódóan a szexuálisan aktív felnőttek rendszeres HIV-szűrésének szükségességére hívták fel a figyelmet ma a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa elmondta: Magyarországon évente mintegy 2-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, és bár nincs az országban járvány, de továbbra is sok a felderítetlen fertőzött. A becslések szerint legalább négyezer hazai HIV-pozitív beteg lehet, az érintettek több mint fele nem tud az állapotáról. A fertőzöttség csak szűréssel mutatható ki, ezért sokkal több embert kellene szűrni.

Összességében 3100 fölötti a kumulatív (1985 óta regisztrált összes fertőzött) HIV-fertőzések száma Magyarországon, 2016-ban – június közepéig – több, mint 100 esetet regisztráltak az ESZSZK-ban.Jelenleg 1700 regisztrált HIV- fertőzött él itthon,több, mint 90 százalékuk
rendszeres kezelésben részesül.

Dr. Szlávik János rámutatott: mivel a HIV-fertőzés akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, a felderítetlen esetek és a HIV-szűrések alacsony száma miatt minden évben 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket. A kialakult AIDS-betegséggel diagnosztizáltak száma hasonló az egy évvel korábbihoz: 2016 első félévében 20 ilyen esetet regisztráltak.

A heveny HIV-fertőzés korai stádiumában általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó-duzzanat, ritkábban kiütések alakulnak ki. Ezek azután néhány nap vagy hét alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, éppen ezért nagyon erős a fertőzőképesség. A tünetmentes időszak akár 5-10 évig is tarthat, ezalatt a beteg közérzete jó, miközben szervezetében zajlik a vírusszaporodás. Ebben az állapotban is fennáll a fertőzőképesség.

Amikor az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, fokozatosan megjelennek a betegség „gyanújelei”. Semmilyen más betegséggel nem magyarázható, hónapokig elhúzódó nyirokcsomó- duzzanatok alakulhatnak ki, valamint a kezelésre sem reagáló szokatlan bőrgyógyászati kórképek jelentkeznek. Például az övsömör vagy a gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, gombás fertőzések a hüvelyben, a szájban. Jellegzetes a súlyos faggyútúltengés okozta arcbőrgyulladás is. Előfordulhat ezeken kívül tartós láz, hasmenés, jelentős fogyás, éjszakai izzadás, stb.

A HIV-fertőzés utolsó stádiuma, az AIDS-betegség átlagosan 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban vírusellenes kezelés nélkül már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása.
Az alacsony CD4+ sejtszám miatt fertőző és rosszindulatú daganatos, úgynevezett indikátorbetegségek jelentkeznek, úgymint például a tuberculosis, a Kaposi-szarkóma, Pneumocystis carinii parazita okozta tüdőgyulladás, gombás nyelőcső vagy agyhártya gyulladás vagy agytályog. A beteg halálát többnyire nem a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak következményei – valamely fertőzés vagy tumor – okozzák.

Szűrés – szülés – élet

A HIV-fertőzés már jó ideje nem a halálos AIDS-betegség előszobája. A jól kezelt fertőzöttek vírusszáma drasztikusan lecsökkenthető, így az érintettek teljes életet élhetnek, dolgozhatnak, sőt a magzat veszélyeztetése nélkül gyermeket is vállalhatnak.
A hosszú távon is fenntartható panaszmentes élet feltétele viszont, hogy idejében felfedezzék a HIV- fertőzést és minél hamarabb elkezdődjék a páciens gyógyszeres kezelése. Ezt biztosíthatja, hogy ne alakuljon ki a betegség AIDS-fázisa.

A hagyományos vérvételen kívül ma már gyorstesztek is rendelkezésre állnak: a beteg ujjából vett vérmintából rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e a HIV-fertőzés gyanúja. Ilyen gyorsteszttel végzett, ingyenes, anonim HIV-szűrésre van lehetőséghétfőtől–csütörtökig 14 és 16 óra között, pénteken 13 és 15 óra között a Szent László Kórház Központi Felnőtt Ambulanciáján, illetve nyáron, a népszerű szórakozóhelyeken és fesztiválokon felállított mobil szűrőállomásokon is.
„Néhány évvel ezelőtt még azt javasoltuk, hogy akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket, vagy külföldön, esetleg külföldivel létesítettek szexuális kapcsolatot, a biztonság kedvéért menjenek el szűrésre. Ma már azt tanácsoljuk, hogy mindenki, aki több partnerrel rendszeres nemi életet él, csináltasson évente HIV-tesztet” – hangsúlyozta dr. Szlávik János, az ESZSZK infektológus főorvosa.
Különösen igaz ez a fiatal felnőttekre: a 2015-ben regisztrált 220 HIV-fertőzött több mint fele (53 százaléka) a 20–34 év közötti korcsoportból került ki.
Dr. Szlávik János kiemelte: a korai diagnózis életeket menthet, a terápiával elérhető várható élettartam és életminőség megegyezik egy nem fertőzött emberével. Ugyanakkor hozzátette, hogy a sikeres terápiához nélkülözhetetlen a páciens részéről a fegyelmezettség és a rendszeresség.

Új rizikócsoportok

Az infektológus szakemberek rámutattak, hogy idén a HIV a korábban itthon nem érintett rizikócsoportokban is megjelent: hazai droghasználók, illetve férfi és női szexmunkások között is diagnosztizáltak eseteket.
„Nincs szó tömeges előfordulásról, de a rizikócsoportok kiszélesedése fokozottan a korai szűrés fontosságára irányítja a figyelmet. Ezt júniusban, a nyaralások és fesztiválszezon kezdetén nem lehet eléggé hangsúlyozni” – húzta alá dr. Szlávik János.
Hozzátette: ugyancsak új tendencia, hogy a fertőzöttek között érezhetően emelkedik a nők aránya.Közöttük öt év alatt megháromszorozódott az új HIV-fertőzöttek száma, bár a számok egyelőre még alacsonyak.
Ritkán, de diagnosztizálnak olyan HIV-fertőzést Magyarországon, amely terhes nőket érintett, és a fertőzés ténye csak a gyermek születése után derült ki.
Fontos, hogy terhesség és gyermekvállalás előtt mindenképp elmenjünk rutinszűrésre, hiszen a kezelt HIV-fertőzés mellett ma már lehetséges a gyermekvállalás úgy, hogy a magzat nem fertőződik meg.
Dr. Pék Tamás az ESZSZK infektológus szakorvosa kiemelte: „Magyarországon az elmúlt 20 évben valamennyi ismerten HIV pozitív várandós nő, egészséges, azaz HIV negatív gyermeknek adott életet. Hozzátette: „Az időben felismert HIV pozitív gyermekek a rendszeres gyógyszerszedés mellett teljes értékű életet élhetnek, a várható élettartamuk megegyezik a HIV negatív gyermekekével.”

A HIV Európában

2014-ben, 142 ezer új HIV-fertőzöttel – a jelentési rendszer 1980-as bevezetése óta – a legmagasabb esetszámot regisztrálta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) Európai Régiós Szervezete. A fertőzött emberek közül 85 ezren Oroszországban, 30 ezren pedig európai uniós országokban élnek.

A szervezet jelentése szerint Kelet-Európában a HIV elsődlegesen heteroszexuális kapcsolatokban és intravénás droghasználattal terjed.
A jelentésben ugyancsak felhívták a figyelmet: Európában három új HIV-fertőzöttből kettő született kontinensünkön, és a halálesetek nagy része a kései diagnózis, azaz az elmulasztott szűrővizsgálat következménye.

További információk: http://www.hivinfo.hu/

forrás: http://hivinfo.hu

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!