CROI-Konferencia – A 2022-es konferencia témái rövid áttekintésben

CROI-Konferencia – 2022

(A retrovírusok és opportunista fertőzések konferenciája)

  • Idén (2022) teljes egészében a virtuális térben megtartva:

  • 2020. február 12-16.

  • Szimpóziumok 2020. február 22-23-24.

Az idei végül virtuálissá tett CROI-Konferenciát Denverben / Colorado államban tartották volna meg.

A 2022-es konferencia témái rövid áttekintésben:

1. A pszicho-szociális problémák erősítik a szellemi leépülést

Azok az emberek, akik HIV-infekciója jó kezelésben részesült, két év lefolyása alatt a gyakorlatilag semmilyen előrehaladott kognitív leépülést nem mutattak – derült ki egy ausztrál tanulmány (n=457) kutatásaiból.
Azoknál azonban, akiknél pszicho-szociális problémák (magány, depresszió stb.) voltak kimutathatók, mindenesetre a kognitív fejlődésre negatív befolyás volt kimutatható.

2. INSTI (Integrase Strand Transfer Inhibitor), azaz a másod generációs Integráz inhibitorok/gátlók:

Összeségében nincsenek káros befolyással az agyműködésre, de…

Hatással van egy integráz inhibitorra történő átállás a kognitív teljesítményre? A HAILO elnevezésű ACTG (AIDS Clinical Trials Group) által összeállított azonos tulajdonságokkal bíró vizsgálati csoportban (ún. kohortban) 395 PWH (Prinz William Hospital) páciens adtait értékelték ki 5.824 neuro-pszichológiai vizsgálattal. A középső megfigyelési időszak a 9 évvel az INSTI-re váltás előtti és a 2 évvel a váltás utáni időszakot ölelte fel. A már ART terápia (antiretrovirális terápia) alatti, de az INSTI-re váltás előtti időszakban összességében a neuro-pszichológiai funkciók egy enyhe javulása volt megfigyelhető. A váltás INSTI-re összességében semmilyen negatív befolyással nem volt erre a folyamatra. Az egyes emlékezeti és tanulási tesztek azonban mindenesetre egy csekély romlást mutattak.
Hogy ez pontosan mit is jelenthet, az a tanulmány írói szerint még egyelőre nem világos.

3. CAPELLA-tanulmány: 52 hét Lenacapavir – SCQ6M multirezisztencia mellett

A CAPELLA-tanulmányban a Lenacapavir-t 6 havonta adják be szubkután (bőr alá), és ennek hatását vizsgálják multirezisztens és terápiás csődöt produkáló pácienseken. 52 hét elteltével a randomizált (véletlenszerűen) kiválasztott páciensek 83%-a (t n=36) volt immun supprimált (immunrendszer elnyomása) . A semmilyen, egy illetve legalább 2 aktív hatóanyaggal kezelt pácienseknél a supprimációs ráta 67; 79; illetve 94%-os volt. Lenacapavir-rezisztencia 4 páciensnél (11%) fejlődött ki, miközben a 26 hét után semmilyen rezisztencia nem volt jelen. Az összes páciens magas rezisztencia-rizikójú volt, vagy rossz adherencia (rossz gyógyszerszedési fegyelem), vagy funkcionális monoterápia (miatt. Mellékhatásokat mindössze 13% észlelt, mint pl.: Diarrhoe (hasmenés) és rossz közérzet formájában.
A páciensek egy negyede tapasztalt kezdeti lokális reakciót az injektálás helyén, melyek azonban az idő múlásával alább hagytak. Csak 1 fő szakította meg fentiek miatt a terápiát.

4. Nem történt ART terápia (antiretrovirális terápia) alatti vertikális transzmisszió (anyáról gyermekére történő átadás)

A Franciaországban 2000 óta gyűjtött adatok alapján nem történt vertikális HIV-transzmisszió (anyáról gyermekére történő átadás), azon nők körében, akik a fogantatás idején HIV-kezelésben részesültek, a szüléskor nem volt kimutatható a vírusterhelésük, és nem szoptattak – derül ki a National French Perinatal Cohort jelentéséből.

A tanulmány az idő múlásával bekövetkező változásokat mutatja be:
A 2000-2005 közötti 68%-ról a 2011-2017 közötti időszakban 99,2%-ra nőtt a HIV-kezelésben részesülő nők aránya, valamint a fogantatáskor kezelést kapó nők aránya 28%-ról 66%-ra, míg 70%-ról 93%-ra azoknak a nőknek az aránya, akik szüléskor    vírusterheléssel/vírusszámmal rendelkeztek.

A 2000-2017 közötti időszakban 16.000 élveszületés történt Franciaország kontinentális részén HIV-1 vírussal élő anyáktól.
A „0-MTCT” (zero mother to child transmission) / (nulla anyáról gyermekére történő átadás) arra az 5.482 gyermekre vezethető vissza, akiknek az édesanyjuk a fogantatástól kezdve egészen a szülésig kompletten immun-supprimált állapotban volt, azaz már a terhesség idején HIV-kezelést kapott, a szülés idején nem volt kimutatható vírusterhelésük/vírusszámuk (≤50 kópia/µl), és nem szoptatták gyermeküket.

Az elemzésből kizártak 37 olyan csecsemőt, akiket az anyák szoptattak, és 1292 olyan csecsemőt, akiket nem követtek nyomon. – Az adatokat kétéves korig gyűjtötték.

Ezenkívül 0%-os volt az átviteli arány azon 2358 csecsemő esetében, akik édesanyjánál a terhesség első trimeszterében nem volt kimutatható – azaz U = U (undetectable = untransmittable) / (nem kimutatható = nem átadható) – vírusterhelés/vírusszám.
Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy az U = U (nem kimutatható = nem átadható) a szexuális átvitelre vonatkozó adatokon alapul, nem pedig a vertikális átvitel számaira.

A perinatális (születés időszaka körüli idő) átviteli arány folyamatosan, a 2000-2005 közötti 1,1%-ról és a 2006-2010 közötti 0,7%-ról a 2011-2017 között 0,2%-ra csökkent. Az utóbbi időszakot figyelembe véve ez a szám 10 csecsemőnek felel meg az összesen 4907 csecsemőből.

Más szempontból megközelítve:
A nem szoptatott csecsemők közül 490-ből 1 csecsemő szerzett HIV-fertőzést.

Az összes adat kiértékelése a következő emelkedett rizikófaktorokat hozta felszínre:

  • kezeletlen édesanyák (8,3%)

  • ART-terápia fogantatás előtti elkezdése után 0,1%, az első trimeszter idején elkezdett kezelés után 0,2%, második trimeszter idején indított terápia esetén 0,8%, míg a harmadik trimeszterben megkezdett ART-terápia esetén 1,7%

  • 50 – 400 kópia/µl vírusterhelés/vírusszám esetén 0,2%, míg 400 kópia/µl feletti vírusterhelés/vírusszám értéknél 2,4%

  • koraszülések száma a 32. és 36. hét között 1,3%, a 32. hét előtt 2,1%

Mindazonáltal a francia jelentés azt is jól szemlélteti, hogy mi lehetséges egy magas jövedelmű országban, ahol folyamatos az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

5. HIV-prevenció gyermekeknél bNAbs (Broadly Neutralizing Antibodies) / széles-spektrumú HIV antitestekkel

A TATELO-tanulmány keretében 28 ART-terápia alatt álló komplett immun-supprimált állapotú gyermeket állították át széles-spektrumú HIV antitest (bNAbs VRC01LS and 10-1074) kezelésre.
A terápia 24 hetének lefolyása alatt a vírusterhelés/vírusszám 44%-nál maradt 400 kópia/µl alatti értéken, míg egy gyermeknél méréshatár alatti 40 kópia/µl vírusterhelést/vírusszámot mutattak a mérések.
Ez a gyermekeknél végzett „proof of concept“ / kísérleti project nem áttörés ugyan, de mégis reménykeltő – fogalmazott az összegzés írója.

6. Minden terhes nőt teszteljenek HCV-re (hepatitis C vírusra)!

Minden terhes nőt tesztelni kell Hepatitis C vírusra (HCV), vagy csak célzottan azokat az asszonyokat, akik a rizikó csoportba tartoznak?
Ezt a két kiinduló pont szerinti tételt vizsgálták meg az USA-ban 12.000 terhes nő esetében.
Az eredmény:
Széleskörű szűrővizsgálattal (85 vs. 11 nő) 7,5-szer több aktív HCV (Hepatitis C vírus) fertőzött nőt azonosítottak. A retrospektív/visszamenőleges vizsgálatok során végül a nem rizikócsoportú nőknél is találtak egy rizikófaktort, de ez az előzményekben még ismeretlen volt.
Ebből az okból kifolyólag – ugyanúgy, ahogy ez a HIV (humán immundeficiencia-vírus) és HBV (Hepatitis B vírus) szűrővizsgálatoknál már gyakorlat – a Hepatitis C vírus szűrővizsgálatának a terhes nők általános vizsgálati protokolljába integrálása mellett érvelnek a cikk írói.

A HCV (Hepatitis C vírus) vertikális transzmissziója (anyáról gyermekére történő átadása) 5%-os értéket mutat. A szűrővizsgálat bevezetése által mind az aktív HCV (Hepatitis C vírus) fertőzött nőket, mind az érintett gyermekeket már korai stádiumban kezelni lehetne.

Források:

https://www.hivandmore.de/kongresse/croi2022/index.shtml
https://www.croiconference.org/
https://i-base.info/htb/42175
https://www.aidsmap.com/news/feb-2022/zero-vertical-transmissions-over-5000-pregnant-women-undetectable-hiv-france