A majomhimlő a majomhimlő vírus (MPV vagy MPxV) – 1. rész

Simon Collins, HIV i-Base és Alex Sparrowhawk, UK-CAB
(Egyesült Királyságban előforduló esetekről írt) cikke alapján

MPV miatt kialakult hólyag a kézen (USA CDC)
MPV miatt kialakult hólyag a kézen (USA CDC)

1. Az MPX, alapok (1. rész)
2. Megelőzés és átvitel (1. rész)
3. Vizsgálat és kezelés (2. rész)
4. Az MPX és HIV (2. rész)
5. Egyéb kérdések (2. rész)
6. Felhasznált irodalom és további információk (2. rész)

1. MPX alapok

Mi az a majomhimlő?

A majomhimlő a majomhimlő vírus (MPV vagy MPxV) által okozott fertőzés.
Elvileg ritkán fordul elő az Egyesült Királyságban, 2022. májusa óta azonban több mint 470 embernél jelentettek megbetegedést.

Június elejéig több mint 1620 embernél jelentettek majomhimlő fertőzést világszerte, olyan országokból is, ahol általában nem fordul elő, Európa-szerte, az Egyesült Királyságban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, több mint 30 országgal kapcsolják össze az eseteket.

A majomhimlő kockázatát komolyan kell venni az egyén egészsége miatt, illetve azért is, hogy ne alakulhasson ki járvány.

A majomhimlő elnevezése megváltozhat, mivel a jelenlegi név megbélyegzéshez kapcsolódik. Ráadásul nem is pontos, mivel a majmokat igen ritkán érinti a betegség.

Vannak különböző MPX-törzsek?

Igen. – A legtöbb vírushoz hasonlóan ennek a vírusnak is vannak különböző törzsei.

A két fő törzs egy enyhe (Nyugat-Afrikához kötődő) és egy agresszívabb (Közép-Afrikához kötődő) forma.

A jelenleg regisztrált esetek mindegyike az enyhe verziót érinti!

A WHO figyelmét már felhívták rá, hogy érdemes lenne átnevezni ezeket a törzseket. Csakúgy, mint a COVID esetében, hisz nem szerencsés megbélyegezni egy teljes régiót egy betegség nevével.

Mik a majomhimlő fő tüneti?

A korai általános tünetek közül sok hasonlít más fertőzés által okozott tünethez, mint a megfázás, influenza és a COVID. Ezek közé tartoznak a láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, megduzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és erős fáradtság.

Ezek a korai tünetek néhány esetben enyhék is lehetnek, vannak, akiknél egyáltalán nem jelentkeznek.

Az úgynevezett MPX-foltok, fekélyek vagy hólyagok néhány nappal a fenti, általános tünetek után alakulnak ki.
Gyakran a nemi szerveken vagy az arcon megjelenő vörös bőrkiütésekkel kezdődik.

Ezek folyadékkal töltött hólyagokká fejlődhetnek, amik fekélyekké vagy sebekké alakulnak. Ez után varasodás alakul ki, és végül leesik.

A kiütések test bármely részén jelentkezhetnek, fájdalmasak, agresszívek és kellemetlenek is lehetnek vagy viszkethetnek is. Karcolásuk, sérülésük során potenciálisan átterjedhet a vírus más helyekre.

Az alábbi példák a fekélyek különböző stádiumait mutatják be. Átmérőjük néhány millimétertől egy centiméterig változhat.

Miben különböznek az MPX fekélyek más fertőzésektől?

A fekélyek hasonlóak lehetnek több gyakori fertőzéshez, mint a bárányhimlő, a szifilisz, a herpesz, molluscum (uszodaszemölcs), kriptokokkusz fertőzés, övsömör (VZV) vagy akár néhány hőkiütés.

Az MPX fekélyek mélyebbek és keményebbek más fertőzések okozta fekélynél.

Az MPX fekélyek három-öt naponta megjelenhetnek, és a bárányhimlővel ellentétben több napig is eltarthat, mire hólyagokká alakulnak.

Az MPX fekélyek közepén gyakran található pötty.


Hogyan néznek ki a foltok/fekélyek?

Az alábbi képeken a fekélyről készült felvételek láthatók.

További képek:
https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/clinicians/clinical-recognition.html

Mennyire súlyos betegség a majomhimlő?

A legtöbb eddig előfordult eset enyhe. Kis segítséggel a legtöbb ember képes otthon izolálni magát.

100 esetből 1 azonban súlyos szövődményekkel járhat, például tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás (encephalitis), szemgyulladás (keratitis), valamint bakteriális fertőzések. A sebek megfertőződhetnek baktériumokkal, és ha nem kezelik megfelelően, vérmérgezést (septicémiát) is okozhatnak.
A súlyos fertőzéseket kórházban kell kezelni.

Szexuális úton terjedő fertőzés-e (STI) az MPX?

Eredetileg a majomhimlőt nem regisztrálták szexuális úton terjedő fertőzésként, mivel a vírust addig nem mutatták ki hüvelyváladékban vagy spermában. Azóta spermában már kimutatták, de emiatt még nem válik STI-vé, ehhez további kutatásokra van szükség.

Nagy valószínűséggel a nyál viszont fertőző. Ez azt jelenti, hogy a csókolózás és az orális szex is kockázatot jelenthet. Ez magyarázza a betegség szexuális hálózatokon keresztül történő terjedését.

A majomhimlő szoros érintkezés útján terjed, függetlenül attól, hogy ez szexuális aktussal együtt jár-e vagy sem. Bőrrel való szoros, vagy fertőzött tárgyakkal, ruhákkal, törölközőkkel és ágyneművel való érintkezés során is fertőz, a szex pedig szoros érintkezéssel jár. Maga az aktus nem feltétlenül szükséges, de minden folt, hólyag vagy fekély rendkívül fertőző lehet.

Még ha a későbbi kutatások ki is mutatják majd, hogy a majomhimlő hüvelyváladék vagy sperma útján is fertőzhet, a nagyobb kockázatot valószínűleg a szoros érintkezés jelenti.

Az óvszer például általánosságban nem véd az MPX ellen, de kivételt képezhet, ha a vírus a hüvelyváladékban vagy spermában továbbra is jelen marad, miután a fertőzés egyéb tünetei már megszűntek. Ezt már más fertőzéseknél is megfigyelték, például a Zika-vírus vagy az Ebola.

További kutatások eredményéig, a május 30-i brit irányelvek azt javasolják, hogy a megerősített MPV-vel rendelkező személyek a fertőzés megszűnése után nyolc hétig használjanak óvszert.

Az MPX csak a meleg férfiakat érinti?

Nem, a vírus nem törődik a szexualitással.
A meleg férfiak közelmúltbeli nagyszámú fertőzéseinek oka, hogy ők a korai fertőzések egyik hálózata.

2. Átvitel és megelőzés

Mekkora a kockázata fertőzés elkapásának?

Jelenleg a majomhimlő elkapásának kockázata nagyon alacsony mindenki számára, mivel az MPV még mindig ritka az Egyesült Királyságban.

A vírussal kapcsolatos ismeretek viszont nagyon fontosak olyan esetekben, ahol az MPX kockázata magasabb.

Alkalmi társas érintkezés általában nagyon alacsony kockázatot jelent minden környezetben.
A kockázat magasabb lehet szexuális partnerek és egy háztartásban élők esetén.

Ezen okból kifolyólag a majomhimlővel diagnosztizált embereknek önizolációt kell tartaniuk, és karanténban kell lenniük, amíg a fertőzés el nem múlik.

Hogyan terjed az MPX?

A majomhimlő vírus többféleképpen terjedhet:

A levegőben lévő cseppeken keresztül.

Ha hosszabb időt (több mint 3-6 órát) tölt valakivel az ember rossz szellőzésű helyiségben, két méteres távolságon belül. Ugyanabban a helyiségben való alkalmi érintkezés alacsony kockázatot jelent, kivéve, ha például valaki közvetlenül a másik arcába tüsszent.

A légi úton történő terjedés sokkal nagyobb kockázatot jelent azonos háztartásban élők esetén, ezért ilyenkor különleges óvintézkedések is szükségesek lehetnek.

Tünetekkel rendelkező emberrel való szoros érintkezés során.

Különösen a fekélyek kialakulása után veszélyes, mivel az MPX hólyagokban lévő folyadék erősen fertőző. Emiatt a fekélyes bőrrel való érintkezés igen nagy kockázatot jelent.

Ágynemű és törölköző megosztásával.

Fertőzött személlyel közös használatú ágynemű és a törölköző, de az ágyneműk és törölközők együtt mosása is kockázatot jelenthet, ha a mosás során fertőző anyag kerül a levegőbe.

Az ágyneműk, ruhák és törölközők sterilizálásához elegendő 60 fokos gépi mosás, a felületek, WC-k és fürdőszobák takarításához egyszerű, háztartási tisztítószer is elég, de fertőtlenítő hatású szer is használható.
A majomhimlő vírus kemény felületeken több mint 15 napig fertőző maradhat, de puha anyagokban, ágyneműben, ruházatban ez akár sokkal hosszabb is lehet.

A kitettség után mennyi idővel alakul ki a betegség?

A rendelkezésre álló korlátozott mennyiségű adat alapján akár 1-3 hét is eltelhet, míg a betegség tüneteket produkál. A legtöbb esetben 10-12 nappal a fertőzöttel való kontakt után jelentkeznek az első tünetek.

Mikor fertőző valaki?

A továbbterjedés veszélye a tünetek jelentkezésekor azonnal megjelenik. A kockázat általában azután ér véget, hogy a bőrön lévő hólyagok és varasodások eltűntek. Fontos, hogy fertőzés gyanúja esetén forduljon orvoshoz kérdéseivel, de a személyes találkozás előtt mindenképp egyeztessen telefonon a megfelelő óvintézkedések miatt, ellenkező esetben az egészségügyi dolgozókat is el kell különíteni.

Mit tegyek, ha fertőzésveszélynek voltam kitéve?

A közelmúltbeli kockázat utáni teendőkre vonatkozó ajánlások attól függenek, hogy az magas, közepes vagy alacsony kockázatú helyzetben történt.

Magas kockázatot fertőzött emberrel való szoros kapcsolat jelent. Ez magában foglalja a három óránál hosszabb ideig tartó egy helyiségben való tartózkodást, a szexuális kapcsolatot vagy testnedvekkel való közvetlen érintkezést, valamint a közös ágyneművel vagy törölközővel való érintkezést is.

Kérjük, ez esetben ellenőrizze magán a tüneteket a következő három hétben. Ez a testhőmérséklet napi kétszeri mérését jelenti, amelynek 38 °C alatt kell maradniaForduljon orvoshoz, ha a fent leírt tünetek bármelyike jelentkezik, különösen láz, kiütés, bőrpuffadás, hidegrázás vagy duzzadt nyirokcsomók esetén.

Ha tünetei jelentkeznek, azonnal izolálja el magát, mielőbb forduljon orvoshoz és kövesse az aktuális, hivatalos egészségügyi javaslatokat.

Mit takar az önizolálás, karantén?

Mindenképp maradjon otthon, és kerülje a más emberekkel való érintkezést, illetve csökkentse azt lehetőség szerint minimálisra. Kerülje a nyilvános helyeket, valamint a barátokkal, családtagokkal való találkozását. Bárki, akivel együtt él, veszélyben lehet. Külön szobában aludjon és étkezzen, kerülje a szoros érintkezést.

A háziállatokat is el kell szigetelni a potenciálisan fertőzött személytől.

Ha vészhelyzet miatt el kell hagynia otthonát, minden foltot vagy fekélyt teljesen le kell fedni.

További, az Egyesült Királyság területén érvényben lévő karanténnal kapcsolatos részletek az alább linken:
https://www.gov.uk/guidance/guidance-for-people-with-monkeypox-infection-who-are-isolating-at-home

Hogyan csökkenthető a kockázat és hogyan maradhat biztonságban az ember?

A kockázat csökkentésére vonatkozó aktuális tanácsok akár hetente változhatnak. Ez attól is függ, hogy az MPX veszélyeit mennyire sikerül tudatosítani az emberekben, illetve hogy az esetek száma tovább növekszik-e. A tanácsok különbözők lehetnek, attól függően is, hogy hol él, milyen szociális helyzetben van.

Az egyik legnagyobb kockázat a szexuális partnerekkel való érintkezésből adódik, így a partnerek számának csökkentése, különösen csoportos környezetben, sokat segít.
Nagyobb kockázatot jelentenek az olyan társasági események, melyek során sok emberrel kell hosszabb időt tölteni rosszul szellőző helyen, mint a kevesebb fős, szabadtéri rendezvények.

Többször is el lehet kapni az MPX-et?

Ez elvileg lehetséges, de jelenleg erről nem áll rendelkezésre elegendő információ. Beszámoltak olyan esetekről, amikor a fertőzés visszatért, miután már úgy gondolták, hogy a beteg meggyógyult. Ilyen esetekben speciális vizsgálatokra van szükség annak megállapítása érdekében, hogy új fertőzésről van-e szó.

A felhasznált források / szakirodalom illetve további információk a 2. rész 6. pontjában találhatóak!

(A cikk folytatása a 2. részben olvasható)

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!