A HIV és a terhesség

Éves szakkonferencia – 2019 –Oberursel (Taunus)

– kivonat –

Sikerek a belső szakmai hálózatnak köszönhetően

2019 januárjának végén kereken 100 képviselője gyűlt össze a legkülönbözőbb orvos-szakmai, pszicho-szociális és civilszféra köreiből, hogy közösen tárgyalják, vitassák meg a „HIV és terhesség” témakörének aktuális fejleményeit. A HIVCENTER (Frankfurti Egyetemi Klinika) immáron 19. alkalommal bonyolította le az éves szakmai összejövetelt, mely tradicionálisan minden év utolsó januári hétvégéjén kerül megrendezésre, és időközben a hűséges részvevők mellett a szomszédos európai országokból is szerzett magának híveket. A Robert Koch Institut (RKO) új becslései szerint Németországban évente kb. 500 HIV-vel élő nőnek lesz gyereke. A terhes-gondozók által végzett HIV-tesztelési ráta mára már eléri a 90%-ot. Azonban ennek ellenére sajnos még ma is előfordul a HIV anyáról gyermekre történő átadása (MTCT = mother-to-child-transmission), ennek aránya 0,3 és 1,0% között ingadozik. A vertikális transzmisszió (várandós anyáról gyermekére) okai a terhesség ideje alatti hiányzó teszt-kínálat, a migrációs háttér és a prevenciós intézkedések hozzáférési akadályai. Az akadályok közé tartoznak például a nyelvi nehézségek és/vagy a hiányzó legális tartózkodási háttér. A Német HIV-terhességi Nyilvántartás adatai a 2012-2019 időszakban azt mutatják a Megfigyelő Központ számára, hogy 1,2% MTCT (anyáról gyermekre történő átadás) történt. Az várandós nők 81%-a a szülés időpontjában szuprimált vírusterheléssel / vírusszámmal, VL: ≤50 kópia / ml rendelkezett. Az asszonyok többsége ART + egy proteázgátló (PI) gyógyszeres terápiában részesült, amennyiben csak a terhesség alatt kezdték az ART terápiát, akkor az esetek 27%-ában egy integrázgátló (INI) is bevetésre került. A Terhességi Nyilvántartásban 408 anya-gyermeke párhoz voltak a szoptatással kapcsolatos adatok. Eddig csak 11 szoptatási balesetet dokumentáltak, a szoptatott gyermekeknél 1 esetben került sor a HIV átadására.

#HIV és a szoptatás

Az utóbbi évek minden változása a terhességi irányelvekben azon a felismerésen alapulnak, hogy az anyák antiretrovirális terápiájának sikere az egyetlen döntő faktor a transzmissziós rizikó megítélésében. A”nem-fertőzőképesség”, a nem kimutatható vírusterhelés / vírusszám tudományos – U = U; nem kimutatható = nem átadható – felismerése szolgáltatja az alapot arra, hogy az anyai HIV-fertőzöttség ellenére lehet vaginális / hüvelyi szülést levezetni. Persze mindenesetben csak akkor, ha az anyát sikeres kezelték. A diszkordáns (ellentétes = HIV-pozitív és HIV-negatív) párok gyermekálmának realizálása is egyszerűbbé vált az U = U következtében. A reprodukciós medicinát ma már csak akkor veszik igénybe, ha a gyermek utáni vágy – a HIV-től függetlenül – természetes úton nem megvalósítható. Az U = U azt is lehetővé teszi, hogy eltekintsenek a Neo-PEP (az újszülött post expozíciós antiretrovirális) kezeléstől, amit Svájcban már 2016-tól praktizálnak is. Ellenben arra kérdésre, hogy az U = U a szoptatásra is érvényes-e még nem lehet végérvényesen megválaszolni.

HELENE és SISTER

Eddig a nyugati ipari országokban még nincs igazi rálátás a HIV-vel élő anyák kevés, ismert szoptatási esetére. Németországban ez most változni fog. A HELENE (HIV és szoptatás, a németországi esetek retrospektív kiértékelése)  tanulmány keretében egész Németország területén összegyűjtik és kiértékeli a szoptatási estekkel kapcsolatos „retro adatokat”. A HELENE kigészíéseként, a SISTER tanulmány a németországi HIV-vel élő nők prospektív (előre mutató) szoptatási tapasztalatait vizsgálja. Ehhez, a HIV-vel élő nőkkel közösen egy kérdőívet készítettek azok számára, akik már szoptatták a gyermekeiket. A tanulmányban részvevők ezt maguk töltik ki, és anonim módon visszaküldik a tanulmányt szervezők központjába. A HELENE és SISTER kutatásokat a frankfurti HIVCENTER-ből irányítják.

ART: Biztonság a terhesség alatt

2018 júniusa óta már három ún. „vörös = el a kezekkel” levelet küldtek ki a terhesség alatti HIV-gyógyszerek használatával kapcsolatban. A dolutegravir illetve a dolutegravir (Tivicay®)tartalmú gyógyszer-kombinációk egy lehetséges, megnövekedett idegpálya-fejlődési rendellenesség rizikóját hordozhatják magukban. A darunavir / cobcistat (Rezolsta®) ésaz elvitegravir (Vitekta®) boost cobicistat  kombinációkat – a terhesség második és harmadik trimeszterben lehetséges hatóanyagszint csökkenés miatt – leállították. Ez a vírusterhelés / vírusszám növekedéshez, és ezáltal megnövekedett transzmissziós rizikóhoz vezethetne. A „vörös = el a kezekkel” levelek oda vezettek, hogy HIV-terhességi Nyilvántartás mind a nemzetközi APR (Akut Fázis Regiszter) mind a Nemzeti Nyilvántartásnak megnőtt a renoméja. A Német HIV-terhességi Nyilvántartásban a fejlődési rendellenességek rátája eddig 1,4%. Idegpálya-fejlődési rendellenességet itt ez idáig még nem dokumentáltak.

A HIV által veszélyeztetett, de mégsem fertőződött meg

A legmagasabb cél az MTCT preventív célkitűzését valóra váltani, azaz a prevenció eszközével elérni (PMTCT = = prevention-mother-to-child-transmission) a HIV-vel élő anyáról gyermekre történő vírusátadást, és ez által a gyermek HIV-infekciójának megakadályozását. Az, hogy milyen változásokat mutatnak a HIV-nek kitett, de meg nem fertőződött gyerekek, és hogy a jövőre nézve adódhatnak-e számukra konzekvenciák, még relatív új kutatási területnek számít. Az Oberursel városában tartott gyűlésen – a hamburgi székhelyű Heinrich-Pette-Institut – két kutatója Madeleine Bunders és Marcus Altfeld, ennek az új kutatási területnek is lefektette az alapjait, egyúttal  lehetséges tanulmányi és kutatási koncepciókat is bemutatva. Ebből adódik is a kérdés, hogy vannak-e, illetve, hogy milyen befolyással vannak a különböző intrauterin (méhen belüli) gyógyszer-expozíciós protokollok az újszülöttek anyagcsere folyamataira.

HIV: Minden nőgyógyász tájékoztatva van

Anja Liebig

a németroszági AIDS-Hilfe (DAH)

új női ügyek referense

A korábbi háziorvosi-brosúrára támaszkodva a Német AIDS-Hilfe (DAH) (Német AIDS-segély) a 2019 februári „Kein AIDS für alle”(Semmi AIDS mindenkinek) kampányának keretében egy újabb, megfelelő információkat tartalmazó brosúrát küldött meg Németország valamennyi nőgyógyászának. A brosúra bázis információkat tartalmaz a HIV-fertőzés folyamatáról és a terápiákról, és eközben női-beteg specifikus aspektusokat is felvonultat. Ezek az információk ahhoz is hozzá kell, hogy járuljanak, hogy a terhességen túl is gondoljanak a HIV-tesztre, ezáltal is perspektivikusan is csökkentve Németországban az ún. „late presenter”(későn feltárt) esetek számát.
Oberursel egy személyi változás helyszíne is volt, miután a Német AIDS-Hilfe (DAH) női tanácsának korábbi referense Marianne Rademacher 2018 végén nyugállományba vonult, helyét 2019 elején Anja Liebig vette át, aki mostantól a női szexmunka és a nők a HIV-kontextusában szakmai programok referense. Anja Liebig neveléstudományt és szociológiát hallgatott, és a HIV tematika területén a hamburgi CASAblanca (Centrum für AIDS und sexuell übertragbare Krankheiten) munkatársaként tevékenykedett. A 2019-es tudományos konferencia levezető elnöke Dr. med. Annette Haberl  a Frankfurti Egyetemi Klinika – HIVCENTER  vezető orvosa volt. A következő szakmai konferencia tervezett ideje 24./25. Januar 2020. Dr. Annette Haberl, Frankfur A belső tudományos szakmai konferencia „HIV és a terhesség -2019”védnökei a DAIG (Deutsche AIDS-Gesellschaft), AAWS (DAIG Sektion – All Around Women Special), DAGNÄ (Deutsche Arbeitsgemeinschaft niedergelassener Ärzte in der Versorgung HIV-Infizierter e. V.) és a „HIV / AIDS kompetencia-hálózat” voltak, és a következő cégek támogatták: Gilead, Hormosan Pharma, Janssen, MSD, TAD és a ViiV Healthcare. Forrás: https://www.hivandmore.de/archiv/2019-2/hiv-und-schwangerschaft-2019-erfolg-durch-interdisziplinaere-vernetzung.shtml

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!