40 éves lett a HIV – 2. rész

A HIV helyzete a COVID után – 2.rész

2021. június 5-én  volt a 40. évfordulója annak, hogy nyilvánosságra hozták egy új betegség leírását, melyet később „AIDS”-nek neveztek el. Itt az ideje, hogy elkészüljön egy rezümé a tudósok és a HIV-vel élő emberek szemszögéből.

Coronavirus vaccine: Dr. Fauci says chance of it being highly effective is  not great
Anthony Fauci
a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases)

Sok HIV-vel élő kiesett az ellátásból

Fauci fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a HIV-világjárvány edzette meg a közegészségügyi szektort a Covid-19 – marginalizált népcsoportokra gyakorolt – aránytalan hatásaira való felkészülésében, és ezek enyhítésében.

Ahhoz, hogy kiderítsék, hogy a Covid-19 mennyiben befolyásolta a HIV-járvány lefolyását, az amerikai epidemiológusok már azon vannak, hogy elemezzék az új fertőzések adatait. Sok szakértő attól tart, hogy a HIV leküzdésére tett előrelépések a Covid-19 megjelenése óta megakadtak, mi több, megfordultak.

A Betegségellenőrző- és Prevenciós Központok (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) úgy becsülik, hogy az USA-ban az éves HIV-fertőzések száma a 2009-2019 időszakban csak 14%-al csökkent, 40.500 helyett 34.800 új esetet regisztráltak. A talán nem éppen reális nagyravágyó terv, hogy véget vessenek a HIV-járványnak, azt célozza meg, hogy a legutóbb megnevezett számot 2030-ra 3.000 alá tudják csökkenteni. A CDC nem régen azt jelentette, hogy az USA-ban az előző év márciusa és szeptembere között a várttal szemben 21%-al kevesebb receptet írtak fel a PrEP-ként ismert HIV-prevenciós tablettából. Aggodalomra ad okot, hogy a CDC által finanszírozott, egyházközösségi szervezetek lebonyolításában végzett HIV-tesztek száma 2020 márciusa és augusztusa között összehasonlításban 2019 azonos időszakával 73%-al esett vissza.

„Világos volt, hogy 2020-ban sok ember kiesett az ellátásból.” – mondta Hansel Tookes a Miami Egyetem infektológiai betegségek orvosa, aki növekvő számú, AIDS stádiumra jellemző betegségtünetekkel jelentkező páciensről számolt be a sürgősségi állomásokon.

„Úgy gondolom, hogy a pandémia után egy halom terepet kell újra visszaszereznünk” – mondta a szakember.

„Végérvényesen látszik, hogy a 2020-as évben romlottak az eredményeink” – csatlakozott a véleményhez Andrea Kim a Los Angelesi körzet HIV- és STD-eseteket megfigyelő szolgálatának munkatársa, aki szerint aggodalomra ad okot a kezelésben maradt helyi HIV-vel élő populáció részarányának visszaesése, illetve a sikeresen kezeltek száma.

„Összességében úgy vélem, hogy extrém módon negatív hatással volt a Covid a HIV-ellátásra” – tette hozzá Gandhi, aki San Franciscóban a Ward 86-Biztonsági Hálózat Klinikáján egy nagyon sérülékeny betegcsoportot gondoz. Az ő csapata azt látta, hogy annak valószínűsége, hogy egy páciens vírusa kezeletlen maradjon, és ezáltal ismét mérhető szintre emelkedjen, a 2020 év tavaszi LockDown után 31%-al emelkedett, ami őt arra sarkallta, hogy az előírásokkal szembe menve, személyesen keresse fel a pácienseit.

Kritikus, hogy a helyi- és állami HIV és STD-gondozóknak egészségügyi részlegeknek személyzetet és eszközöket kellett átirányítaniuk a Covid-19 ellátásba. 2020 júniusáig CDC ezen részlegeinek 20%-a jelentette, hogy az STD-programjaikat teljes egészében meg kellett szakítaniuk, és 76%-uk számolt be jelentős megszakításokról.

A Covid-19 egyértelműen felpörgette az ópiátok krízisét is. Nora Volkow a NIDA (National Institute on Drug Abuse) igazgatónője azon aggodalmának adott hangot, hogy az USA több HIV-áttöréssel számolhat, mint West Virginia és Boston körzeteiben az intravénás droghasználó emberek között.

„Úgy vélem, hogy ez még sokkal rosszabb lesz, mint amit most látunk” – tette hozzá Sally Hodder

a West Virginiai Egyetem fertőzőbetegségek specialistája, és azt jósolta, hogy az ő szövetségi államában 2020-ban – az intravénás drogfogyasztás eredményeként – regisztrált 89 HIV-diagnózis csak a jéghegy csúcsát jelölik ki.

Újra révbe kell, hogy érjen a hajó

De nem minden hír sötét ennyire. A Covid-19 két államot is arra ösztönzött, hogy kibővítsék az egészségügyi programjukat egy olyan fejlesztéssel, ami a HIV-pácienseknek is hasznára válik.

A Lockdown újításokat is hozott az egészségügyi ellátásba, melyekből a HIV-vel élő emberek is profitálnak, beleértve az erőteljesen kibővült „tele-medicina” használatát, és a több hónapra történő gyógyszerfelírások számának növekedését.

Fauci megjegyezte, hogy az mRNA-Covid-19-oltóanyag rendkívüli sikere a HIV-oltóanyagkutatókat annyira belelkesítette, hogy az eddigi elkészült kísérleti oltóanyagokat, ezt a csúcstechnológiát alapul véve fejlesztik tovább.

Deeks azt mondta, hogy talán a jövőbeni HIV-gyógyítás is az mRNA technológián alapulhat.

Fauci azt fűzte hozzá, hogy reméli a 3 már előrehaladott állapotban lévő, illetve már klinikai kísérlet alatt álló HIV-oltóanyagok legkevesebb 50%-os hatékonyságot fognak mutatni, ami igazolná az egész világon történő bevezetésüket. Továbbá azon reményének is hangot adott, hogy az mRNA és más fejlett technológiák még hatékonyabb HIV-oltóanyagokhoz vezethetnek.

És akkor még itt van Fauci és az ő álma, hogy a 90. életévének betöltésével a járványt – mely 40 évvel ezelőtt megváltoztatta az életét -, mint a közegészségügyre fenyegetést jelentő problémát végleg felszámolni.

„Remélem, hogy mialatt a Covid-19 ellenőrzésünk alá vonjuk, kicsit behozzuk a HIV-vel kapcsolatos lemaradásunkat, és a hajó újra révbe ér.” – mondta a szakember.

„Még mindig hiszek benne, hogy jó esély van rá, hogy ez sikerüljön.”

Vége

Elolvastad már az 1. részt is?

Források:

https://www.theguardian.com/society/2021/jun/06/

Anthony-Fauci-hiv-aids-covid-vaccine-science-prevention

http://www.projektinfo.de/download.html

29. évfolyam – 2. szám – 2021. Július / Augusztus

Fényképforrás:

https://commons.wiki­media.org/wiki/File:Dr._Anthony_Fauci.jpg

dr. Anthony Fauci

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!