40 éves lett a HIV – 1. rész

A HIV helyzete a COVID után – 1.rész

2021. június 5-én  volt a 40. évfordulója annak, hogy nyilvánosságra hozták egy új betegség leírását, melyet később „AIDS”-nek neveztek el. Itt az ideje, hogy elkészüljön egy rezümé a tudósok és a HIV-vel élő emberek szemszögéből.

Coronavirus vaccine: Dr. Fauci says chance of it being highly effective is not great
Anthony Fauci a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases)

Anthony Fauci és a tudósok hada próbál újra lendületbe jönni

A HIV 40. évfordulója alkalmából Anthony Fauci azon sajnálatának adott hangot, hogy a társadalmi eltolódások, melyeket a Covid-19 okozott, illetve az, hogy a koronavírus mindenben előnyt élvez, akadályozták azokat a törekvéseket, melyek a HIV-pandémia leküzdésére irányultak.

Az Allergiás- és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetét (NIAID) sok éven át igazgató tudós volt az egyike azon „főépítészeknek”, akik a múlt évben elindított Amerikai Szövetségi Tervet tető alá hozták, melyben azt a merész célt tűzték ki maguk elé, hogy a következő 10 évben a HIV-fertőzést / a vírus átadását az USA-ban a legmesszebbmenőkig felszámolják.

A 80 éves Fauci most tekint vissza arra az 1981-es rosszat sejtető kora nyárra, amikor az első esetleírásokat olvasta, melyek később AIDS néven kellett, hogy ismertté váljanak. Csodálkozik, ahogy a Covid-19 kapcsán sok tekintetben megismétlődik a járványügyi történet, és abban bízik, hogy az oltóanyag-fejlesztésből a HIV elleni küzdelem is profitálni fog.

Fauci azt is tudja, hogyan profitált a HIV-kutatásból a koronavírus okozta pandémiára adott válasz.

Az USA nemzetének vezető virológusa azt mondta: Minden olyan „érveléssel”, ami arról szól „hogy ha a HIV-világjárvány nem járult volna hozzá, akkor a Covid-19 elleni küzdelem is kevésbé lett volna sikeres”, ő a tudomány, orvoslás és közegészségügy területein hadra fogható dolgozók hatalmas seregeit tartja edzésben azért, hogy egy krízishelyzetben mobilizálhatók legyenek.

„Nem véletlen, hogy sokan azok közül, akik rögtön elkezdtek a Covid ellen harcolni, olyan emberek, akiknek volt már közük a HIV-hez” – nyilatkozta Jennifer Kates a Kaiser Family Foundation „Globális egészség és HIV-politika” területének igazgatónője. Ők különböző tudósok, aktivisták, epidemiológusok egy olyan csoportja, akik azt mondták: „Egy felfelé ívelő fertőző betegség, amely megbetegíti, majd megöli az embereket – ilyet láttunk már egyszer.”

Fauci szerint: „Amit a HIV kapcsán megtanultam, nagy segítségemre szolgált ahhoz, hogy megértsem, hogyan is fejlődött ki a Covid-19.”

Elegáns tudomány

A nagy hatékonyságú Covid-19 oltóanyagok, melyek most (remélhetőleg) a járványt világszerte megállítják, hiszen szélsebesen keresztül zavarták őket a klinikai teszteken – sok szempontból a HIV-nek köszönhetően, amely egyengette ehhez az utat.

Az előző év márciusában Fauci elkezdte három nagy HIV-tanulmányhálózat átstrukturálásának felügyeletét Covid-19-prevenciós-hálózattá (CoVPN). Ez azt jelentette, hogy a vizsgáló orvosok munkacsoportja , mely már tapasztalatokat szerzett a különböző résztvevő populációk toborzásában, gyakorlatot szereztek a komplikált hatósági követelmények kielégítésében és a papírmunka elvégzésében, továbbá a szükséges statisztikai analízisek elkészítésében, hamarosan tízezreket vettek fel a tanulmány-kísérletekhez, akik végül a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagaival ajándékozták meg a világot.

Fauci dicsérte az elegáns tudományt, mely az ígéretes Covid-19-oltóanyag tesztelőinek kiválasztásában került bevetésre. Egy olyan eljárás, amely – ahogy a virológus hangsúlyozta – a HIV-oltóanyag kutatóinak úttörő törekvéseinek köszönhetően lett megkönnyítve. Az évtizedek folyamán ezek a kutatók finomították azt a módszert, mely a tudósoknak – Fauci szavaival élve – „lehetővé tette, a SARS-CoV-2 Spike-proteinjének meghatározását, amely egy maximális immunogenitást (az antigén immunválaszt kiváltó képessége) fejtett ki, és így a nagy hatékonyságú oltóanyagokhoz vezetett.”

Larry Corey a HIV Vaccine Trials Net­work (HVTN) igazgatója – egyike a három National Institutes of Health által finanszírozott hálózatoknak, melyek közösen hívták életre a CoVPN-t – fűzte hozzá az igazgató -, és hogy a HIV-kutatás területei nélkül nem állt volna a tudósok rendelkezésre a nem emberszabásúak (majmok) kutatási modellje sem, melyet a Covid-19 oltóanyagainak laborkísérleteiből az emberen végzett kísérletek klinikai tanulmányozásába vezető átmenethez használtak.

„Abban a helyzetben voltunk, hogy ezt el tudtuk végezni 11 hónap alatt, a kezdetektől a végéig, mert a tudomány tudományra épül” – mondta Corey, aki a HVTN-t (HIV Vaccine Trials Network) 1999-től Seattle városából, a Fred Hutchinson Cancer Research Cen­ter-ből vezeti.

A Keleti-parton az University of North Carolina orvos-professzora és a HVTN (HIV Vaccine Trials Network) tanulmányok társvezetője Myron Cohen rendelkezésre bocsájtotta egy CoVPN (Covid-19-prevenciós-hálózat) kooperációs partnerének a saját globális munkacsoportjának szakvéleményét a HIV elleni széleskörűen semlegesítő antitest fejlesztéséről, azért, hogy olyan monoklonális-antitest-koktélokat (a betegség korai fázisában semlegesítik a vírust, azaz megakadályozzák, hogy a sejteket megfertőzze) lehessen piacra dobni, amelyek képesek legyőzni a SARS-Cov-2 vírust.

Más HIV szakértők is éltek az eséllyel, hogy rendelkezésre bocsássák a Covid-19-projekt számára a képességeiket. Egyik közülük Steven Deeks, a Kaliforniai- és San Franciscoi Egyetemek vezető kutatója a HIV-gyógyítás területén. Azt nyilatkozta, hogy az ő, hosszú távú, nagyobb csoportok kutatására épülő igényes logisztikájú laborjának átfogó tapasztalata lehetővé tette, hogy pár héten belül egy kísérleti tanulmányt indítson a „long Covid” páciensek követésére.

A HIV-specialisták a legprominensebb hangok közé tartoznak, azok közé, akik a nagy nyilvánosságot felvilágosítják, és a Covid-19-ről terjedő téves információkat leküzdik. Monica Gandhi az UCSF (University of California San Francisco Parnassus Campus) intézmény képviseletébena félelemmel és hisztériával szemben, az evidenciákon alapuló optimizmus és józan ész mellett szállt síkra, Julia Marcus a Harvard-ról a károkat csökkentő módszerek mellett érvelt ahhoz, hogy a SARS-Cov-2 terjedését meggátolják, míg Carlos del Rio az Emory University munkatársa eközben mindenféle egyéb dolgokról tudósított.

Folytatása következik – olvasd el a 2. részt is! Források: https://www.theguardian.com/society/2021/jun/06/ Anthony-Fauci-hiv-aids-covid-vaccine-science-prevention http://www.projektinfo.de/download.html 29. évfolyam – 2. szám – 2021. Július / Augusztus Fényképforrás: https://commons.wiki­media.org/wiki/File:Dr._Anthony_Fauci.jpg

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!