12 millió ember HIV ellátás nélkül

Minden egyes évben, még időben az AIDS-világnap előtt nyilvánosságra hozza az UNAIDS a globális HIV-statisztika adatait, és ezzel egy időben a Robert Koch Institut (RKI) is megjelenteti Németország számait.

Összehasonlításban a 2018-as év számaival alacsony színvonalon és biztosan nem kielégítően, de valamennyit javult a helyzet. A COVID-19 világjárvány konkrét hatásait még nem mérték a statisztikát. Minden adat, ami ebben a pillanatban a birtokunkban van, 2019-ből származik, vagy még ennél régebbiek. Összességében sokkal nehezebb közvetíteni, mert míg a COVID-19 esetén az új fertőzések számai egy napon belül rendelkezésre állnak, addig a HIV, TBC és más betegségek megfelelő adataira egy évig, vagy ennél is hosszabban kell várni. Az aktuális folyamatokra ezért nem lehet célzottan és gyorsan reagálni. Ennek változnia kell, mert pont a COVID-19 mutatja, hogy van rá lehetőség, amennyiben van rá politikai akarat.

Jelentős az ún. kulcscsoportok (Key Populations) aránya az új fertőzöttek számában. Ez az arány világszerte 62%, ezzel szemben Kelet-Európa egyes részein és Közép-Ázsiában ez az arány 99%. Ez drámai figyelembe véve azt a tényállást is, hogy pl. Oroszországban a célzott programokat alig támogatják, ha nem éppen megtorpedózzák.

Összehasonlításban az általános népesség számaival, azoknál a férfiaknál, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot (MSM) annak rizikója, hogy megfertőződjenek a HIV-vel 26-szoros az emelkedés, azoknál a drogosoknál, akik lövik magukat 29-szeres lett a rizikó, a szexmunkások rizikója 30-szorosra emelkedett, a transzneműeknél ez a szám 13-szorosával lett magasabb. Ezek az adatok ismételten és nyomatékosan egyértelművé teszik a célcsoportos intézkedések relevanciáját. És ez jó, hogy az UNAIDS ezeket az adatokat nyilvánosságra hozza, mert egy biztos: Azok az államok, melyek ezeknek a csoportoknak a szükségleteit az asztal alá söprik, ott nem fog stimmelni a statisztika. Az is bizonyosan jó, hogy az UNAIDS az ilyen ügyekben függetlenül járhat el.

A 90-90-90-célok globálisan így néznek ki: 2019-ben a HIV-vel élő emberek 81%-a tudott a HIV-státuszáról. Azok közül, akik tudtak róla, 82% azok részaránya, akik hozzáfértek a HIV-ellátáshoz. 88 százalékuknál azoknak, akik kezelést kaptak, el lett nyomva a vírus szaporodása. És az összes HIV-vel élő ember közül 2019-ben 81% ismerte a saját HIV-státuszát, 67% fért hozzá a HIV-terápiához és 59%-nál lett elnyomva a vírus szaporodása.

Az elmúlt évek minden óvatos javulása mellett is le kell sajnos szögeznünk, hogy a 38 millió HIV-vel élő ember (2019) közül 12 millióan még mindig nem kaptak HIV-kezelést. Ez nem hagyhat minket hidegen, a 2019-es év új, 1,7 milliónyi ember fertőzöttségi rátája, ahogy korábban is, most is rendkívül magas, és a 2019-es évben AIDS-hez köthető megbetegedésekben 619.000 hunytak el. Egy igazságosabb gyógyszerhez jutás lehetőségével, és az egészségügyi rendszerekhez való hozzáféréssel biztosan ezek sem következtek volna be.

Németországi HIV-statisztikák

Németországban a 2019-es évben a 2.600 fő újfertőzöttel nem csökkent tovább a HIV-fertőzöttek száma, hanem enyhén még emelkedett is. Ez összességében inkább elkeserítő eredmény. Alig változott azoknak az embereknek is a magas száma, akik semmit nem tudnak a fertőzöttségükről és azoké sem, akik ezért megbetegednek AIDS-ben vagy egy súlyos immundefektben.

A HIV-vel élő embereknek a száma, akiknél még nem lett diagnosztizálva a fertőzés, 2008 óta viszonylag állandó: mintegy 10.800 fő. A Robert Koch Intézet adatai szerint, azoknak a száma, akiket HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak, és antiretrovirális terápiát kapnak, a 2006-os év kb. 80%-áról, a 2019-es évben 97%-ra emelkedett. A sikeres terápiák részaránya enyhén, újra emelkedett, és most 96%-on áll.

Fact Sheet UNAIDS: http://www.unaids.org Forrás: http://www.projektinfo.de/download.html 29. évfolyam – 2. szám – 2021. január / február Deutsche Übersetzung der Angaben von UNAIDS mit Angaben zur globalen HIV-Diskriminierung: https://bit.ly/3gAjYOA PM der DAH: https://bit.ly/2W284E0 RKI: https://bit.ly/3m41nf2

HIV-HOTLINE

Telefon: +36-70-785-80-26

Elérhető: H, Sze, P 17-19 óra között

A vonal túloldalán Márti van, aki nagymama, és 20 éve HIV-vel él.

Lehetsz érintett, érdeklődő, frissen kiszűrt vagy hozzátartozó, szeretettel várjuk a hívásodat.

Veled vagyunk!